keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Vitamiineista


Ajattelin kirjoittaa asioita ylös eri vitamiineista, sillä tämä tuli nyt ihan ajankohtaiseksi asiaksi oman hevoseni ruokinnassa, ja onpahan sitten täällä ylhäällä, jos joskus tarvitsee jotain muistella =) Aloitin siis syöttämään Emilille Racingin BE-Vimin -vitaminiiliuosta, koska Emil tekee talvikarvaa hyvää vauhtia ja on valmennuksessa ja sitä kautta fyysisemmässä rasituksessa. Haluan taata, että hevoseni saa varmasti kaikki tarvitsemansa vitamiinit. Liuosta käytetään valmennettaville ja kilpaileville hevosille tukemaan lihasten ja hermoston toimintaa.Vitamiiniliuos tukee lihasten energia-aineenvaihduntaa. Voimakas fyysinen rasitus sekä stressitilanteet lisäävät B-ryhmän vitamiinien tarvetta. E-vitamiinilla on keskeinen tehtävä lihasten happiaineenvaihdunnassa. BE-Vimin auttaa hevosta ja sen lihaksistoa palautumaan rasituksesta.

BE-Vimin keskeiset ravintoaineet:
E-vitamiini 30000 mg/kg
B1-vitamiini 12000 mg/kg
B2-vitamiini 4000 mg/kg
B6-vitamiini 4000 mg/kg
B12-vitamiini 20 mg/kg
Biotiini 50 mg/ml

Löysin MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) sivuilta hevosten vitamiinisuositukset ja lisään tuohon alle sivuilta löytyneen taulukon:

Hevosten A-, D-, ja E-vitamiinien ruokintasuositukset (elopaino 500 kg) 
 Joutilas/kevyt työKova valmennus/raskas työ1)Tiine ja imettävä tammaVieroitettu varsa 7-12 kk
A-vitamiini,  k.y./pv30000-4000040000-6000040000-7500045000-60000
D-vitamiini,  k.y./pv3000-40003000-50006000-90004000-6000
E-vitamiini, mg/pv400-4501500-2500700-1000400-500
1) Raskas työ = runsasta hikoilua aiheuttava työ tai harjoitus, nopeus- ja voimaharjoittelu, säännöllinen ja tiheään kilpaileminen; ravihevoset sekä kenttä- ja esteratsastushevoset kilpailukaudella; päivittäinen liikunta 6-10 h/vk; koko harjoituksen tai työsuorituksen syke keskimäärin 110-150 lyöntiä/min

Ja sitten jos niihin vitamiineihin ja niiden kuvauksiin, alla teksti vitamiineista Racingin sivuilta:

"Vitamiinit ovat välttämättömiä hevosen normaaleille elintoiminnoille, kasvulle ja ravintoaineiden hyväksikäytölle. Vitamiinit imeytyvät pääosin ohutsuolesta. Myös paksusuolesta imeytyy pieneliöiden tuottamia vitamiineja.
Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin (A, D, E ja K) ja vesiliukoisiin (B-ryhmä ja C) vitamiineihin. Hevonen pystyy varastoimaan rasvaliukoisia vitamiineja 2–3 kuukauden tarpeeseen. Vesiliukoisia vitamiineja se ei pysty varastoimaan, vaikka niiden tarve on päivittäistä.

Vitamiinien tarve kasvaa rasitustiloissa, nopean kasvun ja tiineyden aikana sekä ruokinnan tai ympäristön muuttuessa. Myös runsas valmentaminen ja kilpailu lisäävät vitamiinien tarvetta. Kannattaa myös muistaa, että rehujen vitamiinit tuhoutuvat helposti korjuun ja varastoinnin yhteydessä.

Vitamiinien tehtävät ja puutosoireet

A-vitamiinin tehtävät
• näkökyky, silmän toiminta
• ihon, kavioiden, karvapeitteen kunto
• suojaa limakalvoja
Puutosoireet
• ihon ja karvapeitteen huono kunto
• hengitystiesairauksiin altistuminen lisääntyy
Erityistä
• turvaa kasvuikäisillä luuston kehityksen
• A-vitamiinilisä on vuodenvaihteen jälkeen tarpeellinen
kaikille hevosille, valmennettaville hevosille koko vuoden
D-vitamiinin tehtävät
• säätelee kalsiumin imeytymistä ja pidättymistä luustoon
• vaikuttaa luuston kehitykseen
Puutosoireet
• luuston pehmeneminen
• nivelturvotus, selkäkivut
Erityistä
• tuoreet kasvit ja kuiva heinä sisältävät vain
vähän D-vitamiinia
• auringonvalolla on tärkeä yhteys D-vitamiinin syntymiseen
• Suomen pimeä talvi, runsas loimitus ja maneesiliikunta
lisäävät D-vitamiinin täydennystarvetta
E-vitamiinin tehtävät
• suojaa elimistöä hapettumiselta
• vaikuttaa edullisesti lihaskudokseen ja energiantuotantoon
• lisää vastustuskykyä
Puutosoireet
• lihasvaurioille altistuminen
• suorituskyky heikkenee
Erityistä
• heinä-kaura–ruokinta ei riitä turvaamaan valmennuksessa
olevan hevosen E-vitamiinin saantia
• rasvan (kasviöljyn) käyttö ruokinnassa lisää tarvetta
n. 200 mg/1 dl öljyä
K-vitamiinin tehtävät
• mukana veren hyytymisprosessissa
Erityistä
• pitkän antibioottikuurin jälkeen hevonen voi tarvita
K-vitamiinilisän
B-ryhmän vitamiinien tehtävät
• mukana energiantuotannossa ja ruoansulatuksessa
• mukana hermoston, lihaksiston ja sydämen toiminnoissa
Puutosoireet
• ihon ja karvapeitteen huono kunto
• limakalvojen kuivuminen ja haluttomuus
Erityistä
• B-vitamiinilisä voi olla tarpeen kilpahevoselle ja erityisesti
ruuansulatuskanavan ongelmien yhteydessä
C-vitamiinin tehtävät
• muiden vitamiinien toiminnan säätely
• raudan imeytyminen
• sidekudosten muodostuminen
Erityistä
• tavallisesti hevosen oma tuotanto riittää
• kova stressi ja rasitus voivat heikentää tuotantoa
• synergiaedut E-vitamiinin kanssa
Lisäksi löysin myös Horse&Riderin sivuilta hyvän kirjoituksen eri vitamiineista ja lisään senkin vielä tähän alapuolelle...

"Vitamiinit jaotellaan rasvaliukoisiin A-, D-, E- ja K-vitamiineihin sekä vesiliukoisiin B- ja C- vitamiineihin. Vitamiinien tarve ilmoitetaan yleensä milligrammoina. Vesiliukoisten vitamiinien kohdalla ei helposti synny yliannostusta, mutta rasvaliukoisten vitamiinien annostelun kanssa kannattaa olla tarkkana! 

A-vitamiini Lisää vastustuskykyä, on välttämätön limakalvoille ja sitä tarvitaan myös ihon ja kavioiden hyvinvointiin, luiden kasvuun, ruoansulatusnesteiden eritykseen sekä lihasten toimintaan. A-vitamiinia saadaan tuoreesta ruohosta, apilasta, säilörehusta (analyysi?!), porkkanasta, kalanmaksaöljystä, sekä heinästä pieninä määrinä. Puutosoireita ilmenee useimmiten kevättalvella. Yliannostus johtaa hypervitaminoosiin, oireina luukalvon paisuminen, hauras luusto, karvanlähtö, ihon kuivuminen ja ruokahaluttomuus. Myrkytysraja 200 000 – 250 000 ky. Varsojen ja nuorten hevosten tarve 20 000-30 000 ky /päivä ja täysi-ikäisten 30 000 – 60 000 ky / pvä. Erityistä tarvetta myös huonokuntoisilla, allergisilla, sekä kilpahevosilla. 

D-vitamiini 
D-vitamiinin tehtävänä on kalsiumin ja fosforin imeyttäminen, kilpirauhasen toiminta, lihasten toiminta sekä veren hyytyminen. Puutos aiheuttaa luustosairauksia. Lähteinä auringon valo, auringossa kuivattu heinä, kalanmaksaöljy sekä kaupalliset valmisteet. Yliannosteltuna myrkyllinen. Ruokinnassa huomioitava A- ja D-vitamiinin suhde; A-vitamiinia tulee olla n.10 kertaa enemmän. 

E-vitamiini 
E-vitamiinia tarvitaan anaerobiseen energiantuotantoon, A-vitamiinin imeytymiseen, hormonituotantoon, vastustuskykyyn, lisääntymiseen sekä rasvahappojen kuljetukseen. Lähteitä ovat laidunruoho, viherjauho, vilja, heinä, kaupalliset valmisteet. Erityisen hyvä lähde on vehnänalkiot. Puutosoireina vastustuskyvyn heikkeneminen, hormonihäiriöt, sekä lihaksiston toiminnan häiriöt. Raskas työ nostaa E-vitamiinin tarpeen jopa 2000 milligrammaan / päivä. Tämän vuoksi erityisen tärkeä kilpahevosille. E-vitamiinista ei yleensä synny helposti yliannostusoireita.

K-vitamiini Lähteitä kaikki vihreät kasvit. Tehtävänä edistää veren hyytymistä. Puutosoireita yleensä ainoastaan pitkän antibioottikuurin jälkeen rai kroonisen ripulin yhteydessä sekä vaikean varsomisen seurauksena. 

B1-vitamiini 
Käyttö hiilihydraattien hyväksikäyttöön sekä hermoston toimintaan. Puutosoireita lihaksiston ja hermoston toimintahäiriöt. Lähteitä ovat kaura, vehnälese, heinä ja kaupalliset valmisteet. 

B2-vitamiini 
Tehtävinä energiantuotanto ja ihon toiminta. Puutosoireita muutoksen suun ja silmien limakalvoilla, valonarkuus, kasvuhäiriöt ja lihasten toimintahäiriöt. Lähteinä ruoho, heinä, vehnälese, kaura (tosin hyvin vähän) ja kaupalliset valmisteet. Kovassa valmennuksessa olevan tarve jopa 70 mg / pvä. 

B3-vitamiini
Niasiini, jota yleisesti kutsutaan B3-vitamiiniksi, on sekin välttämätön hiilihydraattien ja valkuaisaineiden aineenvaihdunnoille. Lisäksi sitä tarvitaan verenkierron ja hermoston toimintaan. Tryptofaani-niminen aminohappo ( jota käytetään hermoston rauhoittamiseen ) voi muuttua elimistössä niasiiniksi, mikäli B1-, B2- ja B6-vitamiineja on samanaikaisesti riittävästi paikalla. Tyypillisin puutosoire on ns. pellagratauti, johon liittyy vaikea ihotulehdus, ripuli ja erilaiset kouristukset. Lievempiä oireita ovat hermostohäiriöt, lihasjäykkyys, anemia ja huonosti paranevat haavat. 

B-6 vitamiini
Edistää ravinnon imeytymistä sekä valkuais-ja rasva-aineenvaihduntaa. Sitä tarvitaan myös nestetasapainon säätelyyn, hermoston hyvinvointiin, ihon terveenä pysymiseen, vasta-aineiden muodostumiseen sekä glykogeenin vapauttamiseen ( energiaa kilpasuorituksessa ). Vitamiinia tarvitaan myös niasiinin ja foolihapon muodostuksessa ja se ehkäisee lähinnä näiden välityksellä anemian syntyä. Puutosoireita ovat hermostohäiriöt. lihasjäykkyys, anemia sekä erilaiset ihoreaktiot. Myös turvotukset saattavat olla ko vitamiinin puutetta. Hyviä lähteitä ovat vehnälese, oluthiiva, kokokaura ja pellavansiemenet. 

B-12 vitamiini 
On välttämätön punaisten verisolujen valmistukselle ja uusiutumiselle. Sitä tarvitaan myös hermokudoksen toimintaan sekä valkuaisaineenvaihduntaan. Puutosoireita ovat anemia, kasvun hidastuminen, yleiskunnon lasku sekä hermostohäiriöt. Selvä yliannostus saattaa rauhoittaa hevosta. 

Foolihappo 
Myös foolihappo on välttämätön punasolujen muodostumiselle sekä energian tuotannolle ja sen toiminta onkin läheisesti liittynyt B12-vitamiinin toimintoihin. Se edistää myös valkuaisaineenvaihduntaa ja on välttämätön kudosten kasvulle ja uusiutumiselle. Foolihapon puuten aiheuttaa ennen kaikkea anemiaa (tosin osa lääkäreistä viisveisaa koko haposta..), mutta myös häiriöitä valkosolujen muodostumisessa ja näin tautien vastustuskyvyn heikkenemistä. Puute voi aiheuttaa häiriöitä myös kalkin imeytymisessä. Foolihappoa esiintyy melkein kaikissa rehuissa, mutta erityisen hyviä lähteitä ovat oluthiiva, ruoho, vehnälese ja soija. Koliini On välttämätön rasva-aineenvaihdunnalle ja myös rasvaliukoisten vitamiinien hyväksikäytölle. Lisäksi se on suoja-aine maksan toiminnalle. 

Biotiini 
Ei oikeastaan kuulu B-ryhmän vitamiineihin ja niipä sitä kutsutaankin usein H-vitamiiniksi. Se osallistuu elimistössä hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvojen toimintaan. Lisäksi sitä tarvitaan hermoston, ihon ja ennen kaikkea kavioiden hyvinvointiin. Biotiinin imeytymistä edistää metioniini-niminen aminohappo. 

B15-vitamiini eli kalsiumpangamaatti on yhä aika tuntematon hevosten ruokinnassa. Se esiintyy kirjallisuudessa satunnaisesti ja sen väitetään edistävän hapen aineenvaihduntaa ja parantavan elimistön hapenottokykyä. Tarvelukuja ei tiedetä. Betaiini eli trimetyliglysiini on toinen uudehko tuttavuus hevosten ruokinnassa. Se on rakenteeltaan koliinia lähellä oleva aine ja koliini pystyykin muuttumaan betaiiniksi. Puute aiheuttaa häiriöitä energia-aineenvaihdunnassa ja maitohapon kertymistä lihaksiin. 

C-vitamiini eli askorbiinihappo C-vitamiini on vesiliukoinen. Normaalioloissa sitä muodostuu hevosen paksusuolessa riittävästi. Usein hevoset kuuritetaan sairauden jälkeen tai ennaltaekäisyksi. Lieviä C-vitamiinin puutosoireita ovat ruokahaluttomuus, anemia, huono karva, huono yleiskunto sekä heikentynyt vastustuskyky. "


Että sellainen tietopläjäys tälle päivälle =) ja nyt jos jatkaisi sitten taas lähihoitajan opintojeni kokeisiin lukemista =) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti